Pametni plastenici – transfromišu poljoprivrednu proizvodnju

Smart tehnologije i IoT danas predstavljaju najbrže rastući tehnološki trend koji se u najvećoj meri primenjuje u različitim oblastima života i različitim granama industrije. Studije pokazuju da preko 40% stanovnika Sjedinjenih Američkih Država koristi neku vrstu smart tehnologije u svojim domovima kako bi na optimalan način upravljali svakodnevnim obavezama i svoje vreme posvetili pametnim aktivnostima. Korporativno poslovanje u svim industrijama sve više usvaja smart tehnologiju za optimizaciju procesa i podizanje efikasnosti, a posebno u oblasti industrijske proizvodnje i poljoprivrede.

Inovativna IoT rešenja pomažu poljoprivrednim proizvođačima da postignu bolje rezultate u poljoprivredi i više stope rasta prinosa. Automatizacija poljoprivrednih procesa koja počiva na „smart“ tehnologijama menja poljoprivredni sektor iznutra.

Pametni plastenici su savršen primer. Prema novim statistikama, koje je objavila grupa za istraživanje „Zion Market Research“, predviđa se da će globalno tržište pametnih plastenika porasti na 1,3 milijarde dolara do 2022. godine. Evropa je imala najveći skok na tržištu pametnih staklenika u 2016. godini zbog velike potražnje hrane iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije. U narednim godinama očekuje se da će azijsko-pacifički region biti najbrže rastuće tržište na globalnom tržištu plasteničke hortikulture, a procenjuje se da će 2025. biti vredno 12,76 milijardi USD.

Tržište hrane traži danas isključivo kontrolisani kvalitet, koji se može postići jedino u kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Kako „smart“ tehnologije unapređuju proizvodnji u plastenicima?

Same konstrukcije plastenika nisu se mnogo promenile u zadanjoj deceniji, kao ni njihova namena. Oni pomažu uzgajanju useva u dužem periodu tokom godine stvarajući kontrolisanu mikroklimu. Iako je njihova namena ostala ista, plastenici su prošli kroz značajne promene u tehnologijama koje to obezbeđuju, tokom poslednje decenije od uvođenje delimične automatizacije, do potpuno autonomnih pametnih sistema.

Savremeni plastenici su u stanju da kontrolišu i optimizuju faktore životne sredine koji utiču na useve u različitim periodima rasta biljke, poput temperature, vlažnosti vazduha, zatim strukture i kvalteta zemlje, uslova provetravanja, osvetljenja i još mnogo toga – obezbeđujući optimalne uslove rasta biljaka i efikasno korišćenje energije.

Najmoderniji pametni plastenici su automatizovani, i omogućavaju proizvođačima “rad na daljinu”, kontrolišući i upravljajući uslovima klime i rasta biljaka putem aplikacije. Automatizacija plastenika se kreće od poluautomatskog do potpuno automatizovanog pristupa. Današnji trend je potpuno automatizovano upravljanje mikroklimom u plasteniku. Praćenje, čuvanje i analiza revelantnih podataka iz plastenika u dužem vremenskom periodu donosi mogućnost primene drugih softverskih tehnologija koji obezbedjuju kvalitet i prinos. Pistup podacima sa mobilnom aplikacijom je standardna funkcionalnost smart plastenika. Rastuća prisutnost tehnologija četvrte industrijske revolucije doneće u poljoprivrednu proizvodnju pored prisutnih tehologija Internet stvari (IoT), i druge nove tehnologije zasnovane veštačkoj inteligenciji (AI), mašinskom učenju (ML) i robotizaciji (RO). Primena ovih tehnologija biće nadogradanja na „smart“ sisteme ove generacije.

Ulaganja u pametne sisteme za plasteničku proizvodnju su neminovna. Ona su značajna i neizbežna, ali garantuju povraćaj investicije.

Glavni pokretači uvođenja pametnih tehnologija u plastenicima danas su:

  • Potreba za kontrolosanim kvalitetom prinosa i rastom proizvodnje
  • Promena globalnih klimatskih uslova
  • Energetska efikasnost
  • Nedostatak radne snage

Rastuća potražnja za održivim rešenjima i zaštićenim uslovima rasta useva nudi nove mogućnosti i proizvodne šanse poljoprivrednicima. Tržište traži isključivo proizvode kontrolisanog kvalteta, uzgajanog u proverenim uslovima. Veliki proizvođači to znaju i transformišu svoju proizvodnju. Pametni plastenik jeste rešenje za to.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Blog & vesti

Scroll to Top